آیا با ضرورت آزمایشات قبل از ازدواج آشنایی دارید؟ آیا میدانید چه تستهایی را قبل از ازدواج باید انجام دهید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل در مشهد، شما را با تمامی آزمایشات قبل از ازدواج و همچنین ضرورت انجام آنها آشنا خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
آزمایشات قبل از ازدواج
دختر و پسری که اقدام به ازدواج میکنند، قبل از آن که به عنوان زن و شوهر رسمی همدیگر قرار بگیرند، باید مراحل پزشکی تحت عنوان آزمایشات قبل از ازدواج انجام دهند.
دو شخصی که همدیگر را برای ازدواج انتخاب مینمایند، قبل از مراجعه به آزمایشگاهها که یک اجبار قبل از عقد نکاح میباشد، در ابتدا باید اگر دچار بیماری یا مشکلی در سلامت خود هستند، صادقانه آن را برای هم بازگو کنند، در غیر این صورت این آزمایشها تا حدودی میتواند وضعیت جسمانی افراد را مشخص نماید.
آزمایشات قبل از ازدواج میتوانند از بروز بسیاری از مشکلات که ممکن است در آینده، زندگی فرزندان و همچنین روابط عاطفی بین زوجین را تحت تاثیر قرار دهد، جلوگیری کنند. برای اینکه افراد زندگی سالم و پر از نشاط داشته باشند، عشق بین زوجین لازم است اما به قطع کافی نیست. اطلاع از وضعیت سلامتی زوجین هم امری است که بسیار حائز اهمیت بوده و با اطلاع از آن میتوان از اختلافات بعدی جلوگیری کرده و زندگی پرنشاطی را در کنار هم تجربه کنند.
آزمایشات قبل از ازدواج که باید انجام شود
وقتی زوجین به دفترخانه برای تعیین زمان عقد مراجعه میکنند، به آنها یک معرفینامه داده میشود، و زوجین میبایست با در دست داشتن آن به آزمایشگاههای مخصوص و معتبری که لیست آنها در دفترخانه موجود است مراجعه کنند.
این آزمایشها شامل بررسی اعتیاد، بیماریهای ژنتیکی مانند تالاسمی، هموفیلی، و همینطور سلامت از لحاظ بیماریهای مقاربتی مانند ایدز، سیفلیس و سایر بیماریهای عفونتی واگیردار بوده و در کنار آن تزریق واکسن کزاز برای خانم هم انجام میشود.
در صورتی که مسئولان آزمایشگاه تشخیص دهند که هر کدام از زوجین نیاز به انجام آزمایشهای دیگری دارد، او را به مراکز دیگری ارجاع داده تا بررسیهای تخصصیتر انجام گیرد.
لازم به ذکر است که این آزمایشها از زمان صدور تنها یک ماه اعتبار داشته و در صورتی که زوجین بعد از گذشت یک ماه برای انجام عقد مراجعه کنند، باید مجددا این آزمایشات قبل از ازدواج را انجام بدهند.
همچنین توجه داشته باشید اکثر این آزمایشات با یک تست خون ساده انجام میشود.
آزمایشات ژنتیکی
آزمایش ژنتیک معمولا بر اساس نژاد و فرهنگ نیز میباشد. بسته به سابقه خانوادگی و اجداد زوجین و این نکته که با هم فامیل هستند یا خیر، مشاوره ژنتیک در صورت نیاز آزمایشات مختلفی برای بررسی اختلالات ژنتیکی صورت خواهد گرفت. در صورتی که زوجین با هم رابطه فامیلی داشته باشند و یا سابقه بیماری خاصی در خانوادهایشان وجود داشته باشد، انجام بررسی ژنتیکی و مشورت با فرد متخصص ضروری و الزامی خواهد بود. به دلیل شیوع بالای برخی از بیماریهای ژنتیکی در ایران، در حال حاضر مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج به امری اجباری تبدیل شده است.
- آزمایش ژنتیک بوسیله آنالیز یک نمونه کوچک از خون یا بافت انجام میشود.
- در اکثر بیماریها، تفاوتی در اینکه کدام زوج آزمایش را انجام دهد وجود ندارد، و معمولا برای یکی از زوجها آزمایش انجام میشود (مگر در مواردی که بسته به شرایط فرهنگی آن جمعیت اول برای مرد، یا زن انجام میدهند)، سپس تنها درصورتی که نیاز باشد از زوج دیگر هم آزمایش گرفته میشود و مورد بررسی قرار میگیرد. اما در برخی موارد خاص فقط از خانم یا آقا آزمایش گرفته میشود. مثلا در بیماری سندرم X شکننده (Fragile X Syndrome, FXS) به دلیل اینکه تنها راه انتقال بیماری از مادر به فرزند است، فقط از مادر آزمایش گرفته می شود و نیاز چندانی به گرفتن آزمایش از پدر نیست.
- برخی اوقات به درخواست زوجین، آزمایشهای ژنتیکی برای بررسی وضعیت باروری خانم و آقا پیش از ازدواج انجام میشود.
توجه داشته باشید که هرچه رابطه فامیلی و خونی نزدیکتر باشد، احتمال اینکه فرزند به بیماریای که در خانواده وجود دارد مبتلا شود، بیشتر خواهد شد.
فواید انجام آزمایشات قبل از ازدواج
همانطور که میدانید، همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. بنابراین برای داشتن رابطهای شاد و فرزندی سالم و در نهایت یک زندگی پر نشاط، آزمایشات قبل از ازدواج بر اساس اطلاعاتی که مشاور از زوجین دریافت میکند، باید برای آنها طبق سوابق بیماریهایی که در خانواده هر یک از آنها وجود داشته و در نظر گرفتن احتمال به ارث رسیدن آن به فرزند، باید انجام گیرد، چرا که پی بردن به مشکلات قبل از ازدواج نسبت به بعد از آن، قطعا قابل تحملتر خواهد بود، هم برای بیماریهایی که امکان انتقال آن بین زوجین وجود دارد و هم بیماریهای ژنتیکی که می تواند فرزند را درخطر ابتلا قرار دهد.