آیا با جرایم حدی در قانون مجازات اسلامی آشنا هستید؟ آیا انواع جرایم حدی و مجازاتهای آن را میدانید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل دادگستری در مشهد، شما را با انواع جرایم جدی و مجازاتهای آن آشنا خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
جرایم حدی
هر رفتاري اعم از فعل یا ترك فعل كه در قانون براي آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب خواهد شد. جرایم از انواع گوناگونی برخوردار هستند، یکی از انواع جرایم نام برده شده در قوانین جزایی و کیفری کشور ما، جرایم حدی میباشد، که نوع ارتکاب آنها و همچنین میزان مجازاتشان مطابق با شرع مقدس خواهد بود.
بر اساس گفته وکیل کیفری در مشهد، یکی از مهمترین اصول قوانین کیفری مدرن، اصل قانونی بودن جرم و مجازات میباشد. این اصل دلالت بر آن دارد که هیچ عملی مجازات نخواهد شد، مگر در صورتی که در قانون به طور واضح به عنوان عمل مجرمانه تصریح و مجازات آن مشخص شده باشد .
مجازات یا کیفر به این معنی است که در صورتی که کسی عمل خلاف اخلاق عمومی یا عرف و عادت آن جامعه یا خلاف قانون را انجام دهد، چون آن عمل بد تلقی میشود، بنابراین باید عقوبت و پاداش آن عمل را ببیند.
به عبارت دیگر باید آن فرد تنبیه شود، یا مجازات شود تا هم برای خود و هم دیگران درس عبرت بوده و متنبه شوند و دیگر دست به آن عمل نزنند. به این معنی که باید مشقت آن عمل را کشیده و متوجه شود نتیجه آن عمل بد یا اشتباه چه چیزی خواهد بود، و درس عبرتی برای وی و سایرین شود. حال در قانون به ازای هر عمل بد و خلاف که قانون گذار آن را تعیین میکند، تنبیهی هم برای آن در نظر گرفته است. لازم به ذکر است که هدف از تعیین مجازات این خواهد بود که افراد جامعه بدانند که اگر اعمال آنها جان و مال دیگران را به خطر بیاندازد، و یا خلاف شرع و قانون و موازین اسلامی نیز باشد، اقدامات آنها بدون جواب نخواهند ماند.
میزان و نوع مجازات جرایم حدی با توجه به نوع جرم، متفاوت خواهد بود. حدود شامل مواردی میباشد که در ادامه به بررسی کامل آن خواهیم پرداخت.
-
محاربه، ماده 138 قانون مجازات اسلامی
محاربه به مفهوم سلاح کشیدن علیه مردم با هدف جان، مال و ناموس به نحوی که امنیت جامعه را تحت خطر قرار داده و آسایش مردم را از آنها سلب کند، تعریف شده است و یکی از حدود محاربه حکم اعدام تعیین شده است.
-
زنا، ماده 221 قانون مجازات اسلامی
آمیزش جنسی مرد با زنی بدون آن که بین آن دو عقد نکاحی واقع شده باشد را زنا میگویند. زنا از گناهان کبیره تلقی میشود و در شرع برای مرتکب زنا، حد تعیین شده است.
مواردی از زنا که مجازاتش حد اعدام میباشد عبارتند از:
- زنا با محارم نسبی که در آن زانی و زانیه مستوجب حد اعدام میباشند.
- زنا با همسر پدر که زانی مستوجب حد اعدام است.
- زنای مرد غیرمسلمان با زن مسلمان سبب اعدام زانی میشود.
- زنای به عنف و اکراه از جانب زانی که در آن زانی مستوجبحد اعدام است.
-
لواط، ماده 233 قانون مجازات اسلامی
یکی دیگر از جرایمی که بر اساس قانون، مجازاتش حد زنا بوده، جرم لواط است و به معنی رابطه جنسی مردی با مرد دیگر است.
-
تفخیذ، ماده 235 قانون مجازات اسلامی
تفخیذ هم مانند لواط فعل حرام بین دو مرد (تحت شرایطی خاص) بوده و در شرع به عنوان گناه کبیره محسوب میشود.
لازم به ذکر است، در تفخیذ اگر فاعل شخصی غیر مسلمان بوده و مفعول شخصی مسلمان، حد اعدام برای فاعل جاری میشود.
-
مساحقه، ماده 238 قانون مجازات اسلامی
مساحقه به معنی رابطه جنسی دو زن میباشد، و مجازات آن از نوع شلاق است و میزان صد ضربه شلاق میباشد، بدون اینکه دادگاه اختیاری در کم یا زیاد کردن مجازات داشته باشد.
مجازاتهای جرایم حدی
-
حد جلد( شلاق زدن)
حد جلد یا شلاق زدن در شرع و قانون در خصوص جرایمی از قبیل زنای محسنه (که خود داراری حدود مختلفی میباشد)، زنای محارم نسبی، حد لواط (در صورت فقدان شرایط احصان)، قذف، تفحیذ و … میباشد.
-
حد تبعید
یکی دیگر از مجازاتهایی که در شرع اسلام در خصوص جرمهای زنا و محاربه تعیین شده است، حد تبعید است. یکی از حدود مردی که دارای همسر دائمی بوده و مرتکب زنا میشود، صد ضربه شلاق، تراشیدن سر و یک سال تبعید میباشد.
-
حد قطع دست
در خصوص سرقت در مرحله نخست، قطع چهار انگشت دست راست سارق از انتهای آن به طرزی که تنها فقط انگشت شست و کف دست باقی بماند و در صورتی که سارق برای دومین بار مرتکب جرم سرقت شود، قطع پای چپ سارق از پایین برآمدگی به نحوی که نصف قدم و مقداری از محل مسح باقی بماند، مجازات بر اساس حد قطع دست میباشد.
-
صلب
حد صلب یا صلیب کشیدن در مورد جرم محاربه و با تصمیم و اختیار قاضی صادر خواهد شد. حد صلب به ندرت در قوانین جاری کشورمان به اجرا در خواهد آمد، ولی به هر حال از دستورات شرعی دین مبین اسلام بوده و در قانون مجازات اسلامی نیز آورده شده است.