آیا با شرح وظایف وکلای حقوقی آشنا هستید؟ آیا از تعهدات وکیل حقوقی نسبت به موکل خود اطلاعی دارید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل در مشهد، سعی بر آن داریم تا ضمن آشنایی شما با انواع وکالت حقوقی، شما را با اهمیت نقش وکیل حقوقی در دعاوی مربوطه آشنا خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
وکیل 
وکیل حقوقی به شخصی میگویند که از سمت موکل این اجازه را داشته باشد تا در خصوص مسائل حقوقی، در مراجع قضایی یا غیر قضایی اقدام به عمل نماید. در این رابطه وکیل حقوقی نسبت به احقاق حقوق موکلش در رابطه با موضوعات مطرح شده در مراجع قضایی و غیر قضایی بر طبق اختیارات تعیین شده، عمل خواهد کرد و آثار اقدام وکیل در مراجع فوق، طبق قانون مدنی متوجه موکل نیز خواهد بود.
در دعوای حقوقی سه فاکتور اصلی وجود دارد که بسیار هم حائز اهمیت است، که عبارتند از: زمان، هزینه و نتیجه مطلوب.
هدف اصلی دعوای حقوقی، حل اختلاف در یک موضوع حقوقی در دادگستری شهر مربوطه خواهد بود، که این نوع دعوا جنبه کاملا خصوصی خواهد داشت.
تعهدات وکیل حقوقی نسبت به موکل
تعهدات وکیل حقوقی نسبت به موکل خویش، با توجه به حدود اختیاراتی است که وکیل طبق وکالت نامه تنظیمی که با موکل امضا کرده است انجام خواهد داد.
در وکالت نامههای رسمی صادر شده از سوی دفاتر اسناد رسمی و یا وکالت نامههای قضایی بین وکلای دادگستری و موکل، قسمت حدود اختیارات وکیل به طور کامل مشخص شده است، که این امکان برای طرفین وجود دارد که طبق خواسته خود حدود و اختیارات وکیل را تعیین کرده و اعلام کنند.
تعهدات وکیل بستگی به این موضوع خواهد داشت که وکیل تا چه اندازه و در چه موضوعاتی از موکل اختیار و اجازه پیگیری امور را داشته باشد.
یک وکیل حقوقی، در صورتی که در یک پرونده حقوقی اقدام به وکالت کرده میبایست در دفاعیات خود موراد زیر را مورد توجه قرار دهد:
- بررسی موضوع در آرای وحدت رویه، اصراری، نظریه های مشورتی
- بررسی موضوع در دکترینهای حقوقی
- بررسی موضوع در قوانین اصلی موجود: مانند قانون مدنی ، قانون تجارت
- بررسی نظرها و عقاید دادگاه های بدوی و تجدید نظر در خصوص مورد.
- بررسی موضوع در قوانین مرتبط
- بررسی موضوع در فقه
انواع وکالت در دعوای حقوقی
وکیل تعیینی
همان طور که از نام آن مشخص است در این نوع از وکالت، هر کدام از طرفین دعوا برای اقامه دعوا و تعقیب و دفاع از آن به دفتر وکیل پایه یک دادگستری در شهر مربوطه مراجعه خواهند کرد و پس از توافق نهایی با وی قرارداد وکالت تنظیم خواهند کرد.
وکیل معاضدتی
در صورتی که فرد تمکن مالی جهت استفاده از خدمات حقوقی وکیل را نداشته باشد، این امکان برایش میسر میباشد که به کانون وکلا مراجعه کرده و کانون در صورت احراز شرایط، به وی وکیل معاضدتی معرفی میکند. لازم به ذکر است که در وکالت معاضدتی پرداخت حق الوکاله به وکیل الزامی نخواهد بود.
انواع وکیل حقوقی
یک وکیل مجرب میتواند در موضوعات گوناگونی حضور پیدا کرده و از همین رو باید گفت که وکیل، به انواع مختلفی تقسیم خواهد شد. که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وکیل انتخابی
- وکیل تسخیری
- وکیل معاضدتی
- وکیل اتفاقی
- وکیل یا نماینده حقوقی ادارات
اهمیت نقش وکیل حقوقی
مشاوره حقوقی در واقع یک نوع اطلاع رسانی تلقی شده که به اشخاصی ارائه میشود که قصد دارند یک پرونده را در مراجع قضایی به جریان انداخته و پیگیری کند. در این مشاوره تنها به بیان راهکارهای کلی کفایت خواهد شد، مگر این که مدت زمان مشاوره با میل مراجعه کننده افزایش پیدا کند.
زمان کافی، موجب خواهد شد که این امکان برای مشاور حقوقی یا وکیل دادگستری میسر شود تا وارد جزئیات شده و با کسب اطلاع از جزییات موضوع حقوقی ارائه شده از سوی مراجعه کننده، تمام فرضیههای احتمالی و راهکارهای احقاق حق را به او اعلام نماید.
مراجعه به وکیل حقوقی، باعث خواهد شد تا وکیل پایه یک دادگستری به پشتوانه توانایی علمی و همچنین تجارب و مهارت خویش و سابقه کاری در طرح انواع دادخواستها و دفاع از دعوای حقوقی، تمامی الزامات قانونی را مورد نظر و بررسی قرار داده و از این طریق نتیجه مطلوب موکلین خود را تضمین کنند.
بر اساس ماده 31 قانون آیین دادرسی مدنی که در آن بیان داشته شده: «هر یک از اصحاب دعوا برای اقامه یا دفاع از دعوای حداکثر دو نفر وکیل دادگستری انتخاب و معرفی کند.»