آیا امکان بخشش مهریه بدون شاهد وجود دارد؟ پیامدهای عدم حضور شاهد برای بخشش مهریه را میدانید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل در مشهد، تمامی موارد قانونی در این خصوص را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
بخشش مهریه بدون شاهد
مهریه از جمله مهمترین حق مالی زن محسوب میشود که بعد از عقد مالک آن خواهد شد. اما زن میتواند با وجود مالکیت مطلقی که نسبت به مهریه دارد، آن را نیز به همسرش ببخشد. بخشش مهریه بدون شاهد ممکن است که اثبات آن را کمی سخت کند. بخشیدن مهر به روشهای مختلف امکانپذیر میباشد.
آشنایی با قوانین کلی مهریه را در مقاله وکیل مهریه در مشهد مطالعه کنید.
در واقع، آنچه که زن در سند بذل مهریه قید میکند ممکن است که در امکان رجوع از بخشیدن مهریه نیز تاثیر گذار باشد. به این صورت که گاهی زن به موجب سند و یا نوشتهای اقرار میدارد که مهریهاش را از مرد دریافت کرده است، یا اینکه زوجه به موجب سندی تعهد مرد را از پرداخت مهریه اصطلاحا بری داشته است.
طریق دیگر این است که زن مهریه خود را به مرد هبه و یا در معنی لغت هدیه میکند. هرکدام از این روشها با یکدیگر متفاوت هستند و آثار متفاوتی هم از خود به جای خواهند گذاشت. چرا که اگر زن تعهد شوهرش را از پرداخت مهریه بری نماید، یا اقرار به دریافت مهریه نماید، دیگر این امکان وجود نخواهد داشت که از بخشیدن مهریه رجوع کرده و دوباره مهریهاش را طلب کند.
پیامدهای بخشش مهریه
- زن هرگز حق رجوع نخوتهد داشت و پشیمانی او هیچ گونه تاثیری در عملی که انجام داده است را ندارد و تا انحلال زمان نکاح نیز دیگر ممکن نیست مهریه را مجددا از همسر خود مطالبه کند و این فرصت مالی را قطعا از دست داده است.
- اگر زن اقدام به بخشش مهریهاش را نماید و پس از مدتی تصمیم به طلاق توافقی بگیرند، باید مالی را برای این موضوع پرداخت کند که این موجب میشود زن از نظر مالی مجددا متضرر گردد. برای درک صحیح یکی دیگر از عواقب بخشیدن مهریه در نظر بگیرید، زنی قصد جدایی از همسرش را داشته باشد اما مرد به این امر راضی نبوده و مخالفت کند، و ار این رو که زن مهریهاش را بخشیده دیگر حربهای برای رضایت گرفتن از مرد به امر طلاق را نخواهد داشت.
بنابراین اگر زنی مهریه خود را ببخشد و پس از مدتی بخواهد از شوهرش جدا بشود، در صورتی که وکالت طلاق نداشته باشد و هیچ یک از شرایطی که در عقدنامه ذکر شده محقق نشده باشد، دیگر حربهای وجود نخواهد داشت تا به کمک آن شوهرش را راضی به طلاق نماید.
ولی اگر مهریه اش را نبخشیده بود شاید این امر ممکن بود که با تطمیع شوهرش به بخشیدن تمام یا بخشی از مهریه، رضایت او را برای امر طلاق جلب میکرد.
- چنانچه زن قبل از زندگی مشترک و رابطه زناشویی و در زمان عقد مهریهاش را که برای مثال یک دستگاه آپارتمان معین است به مرد ببخشد و سپس به هر علتی کار به طلاق و جدایی بکشد، در این صورت با توجه به این که مهریه زنی که رابطه زناشویی نداشته نصف مهریه کامل است، زن مستحق فقط دریافت نصف مهریه است و باید قیمت نصف دیگر آپارتمان را که مهریهاش بوده به مرد بپردازد.
پیشنهاد میشود جهت کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی کامل با تمامی مراحل قانونی در این زمینه، قبل از هر اقدامی حتما با یک وکیل خانواده در مشهد مشاوره کنید.
پیامدهای عدم حضور شاهد برای بخشش مهریه
در قانون برای بخشیدن حقوق مالی و مهریه الزامی به حضور شاهد مطرح نشده است، با توجه به این که اگر زن ادعای بخشیدن و هدیه کردن مهریه به همسرش را نماید، چون هبه تحت شرایطی قابل رجوع است، توجه داشته باشید که ممکن است مرد برای اثبات این امر که زن مهریه خود را بخشیده با مشکلاتی مواجه شوند و هیچ شاهدی هم نباشد تا به نفع مرد شهادتی ارائه دهد.
به عنوان مثال زن و مردی در خانه و بدون حضور هیچ شاهد و شخص دیگری اقدام به نوشتن برگهای با مضمون بخشش مهریه مینمایند، و زن آن را امضا کرده و انگشت میزند. در این صورت این برگه را میتوان به عنوان یک برگه و یا سند تعهد، قانونی و قابل قبول شناخت.
قوانین کاهش و یا افزایش مهریه را در این مقاله بررسی کنید.
اما در صورتی که زن اقرار کند که از روی اجبار یا اکراه اقدام به این عمل نموده است و مرد هیچ شاهدی برای اثبات ادعای خود نداشته باشد، وی نمیتواند بخشش مهریه توسط زن را به اثبات برساند.
در واقع در مراجع قانونی و دادگاه اثبات چنین امری بسیار مشکل خواهد بود. مگر این که مرد مهریه را به زنش پرداخته باشد و این برگه را در همان تاریخ پرداخت مهریه از زن بابت رسید تحت عنوان بخشش مهریه دریافت کرده باشد، که در این شرایط میتواند با مدارک و اسناد دیگری چنین چیزی را در دادگاه به اثبات برساند .
بنابراین در نظر داشته باشید که بخشش مهریه بهتر است در دفتر اسناد رسمی انجام شود و (حق هر گونه رجوع به مهریه بذل شده ازسوی زوجه سلب و ساقط شود) اگر به صورت عادی و دست نوشته باشد، شاید از محضر قاضی پذیرفته نباشد. در نتیجه اگر به صورت عادی و دست نوشته تنظیم شده باشد، بهتر است به امضا چندین شاهد برسد.
رجوع از بخشش مهریه
به گفته وکیل خوب در مشهد، در صورتی که زنی مهریه خود را به همسرش ببخشد و بعد از مدتی از این امر پشیمان شود، در صورتی که سند تنظیم شده در دفترخانه در قالب ابرا بوده باشد، دیگر زن حق رجوع از ابرا را نخواهد داشت، چرا که او ذمه همسرش را از پرداخت نمودن مهریه مبرا کرده است.
بر اساس ماده ۲۸۹ قانون مدنی ابرا به این معنی است که طلبکار با درخواست خودش از دریافت طلبش صرف نظر کرده و در صورتی که زوجه همسرش را از پرداخت مهریه بری الذمه کرده باشد، دیگر امکان رجوع وجود نخواهد داشت و پشیمانی هیچ تاثیری در این امر نخواهد داشت.