یکی از مواردی که سبب کاهش بزهکاری میشود بهداشت روانی در سطح فرد و جامعه است. اگر مشکلاتی نظیر بزهکاری برای فرد ایجاد شود تنها راه کمککننده به آن حضور یک وکیل خوب در مشهد و برای رفع مشکلات خانوادگی است. در این مقاله از تیم یسناوکیل در مشهد به بررسی بهداشت روانی و اثر آن در کاهش بزهکاری و نقش وکیل پایه یک دادگستری در این حوزه را بررسی خواهیم کرد.
آشنایی با بهداشت روانی
بهداشت روانی واژهای است که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار داشته است، در ایران نیز محققان و اندیشمندان مطالعات و تحقیقات زیادی را در حوزهی بهداشت روانی و تاثیر آن در بزهکاری انجام دادهاند. نتایج اغلب مطالعات انجام شده نشان دهندهی این امر هستند که فطرت، طبیعت، محیط و عوامل اکتسابی نقش اساسی را در رفتار انسانها ایجاد میکنند.
بهداشت روانی به معنی داشتن حس آرامش و امنیت درونی و دور بودن از اضطراب، افسردگی و مشکلات روانی مزمن است. از دیدگاه دیگر، سلامت ذهنی به معنی لذت بردن از سلامت ذهن و تفکر است. درصد قابلتوجهی از بیماریهای جسمی دارای ریشههای روانشناختی هستند و بهرهگیری از سلامت روانی میتواند اثر مثبتی بر سلامت جسمی داشته باشد. از طرفی دیگر، سلامت جسمی نیز یک قابلیت خوب برای دستیابی به حس امنیت داخلی و سلامت روانی است. یکی از مقولههای مهم مورد مطالعه در ارتباط با بهداشت روانی، بهداشت روانی و تاثیر آن در بزهکاری است. نوع نگرش و اعتقادات مردم در مورد زندگی و محیط اطراف آنها و همچنین تعهدات ارزشی و ویژگیهای زندگی فردی و اجتماعی، تاثیر زیادی بر لذت بردن از سلامت روانی خوب دارد. وکیل خانواده در مشهد عقیده دارد که عمدهی مسائل و مشکلات خانوادگی به بهداشت روانی و امور مرتبط با آن مربوط است.
مسائل تاثیرگذار در بزهکاری فرد
سلامت روانی شامل قوانین سلامت عاطفی نیز میشود، به طوری که فرد میتواند به راحتی مشکلات را حل کند به شرطی که بداند چطور از استرس و اضطراب جلوگیری کند. متخصصان سازمان بهداشت جهانی به “سلامت روانی” به عنوان “سلامت فکر و روان” اشاره میکنند و مطابق نظر آنها، سلامت روانی توانایی برقراری ارتباط هماهنگ با دیگران، تغییر و بهبود محیط فردی و اجتماعی و حل و فصل مناقشات و گرایشها است.
مطالعات انجام شده در زمینه ی بهداشت روانی و تاثیر آن در کاهش بزهکاری در ایران نشان می دهند که مسائل زيست شناختي در ابتلا به بزهکاری نقش دارند. برخی از افرادی که دارای بیماری زمینه ای مانند صرع هستند ممکن است ناخواسته به بزهکاری مبتلا شوند که به دلیل مشکلات زیست شناختی است.
پارهای دیگر از مطالعات انجام شده در زمینهی بهداشت روانی و تاثیر آن در کاهش بزهکاری نشان میدهند که امور روانشناختي نیز ممكن است سبب بزهکاری در فرد شوند، بی اعتمادی در خانواده، محیط روانی نامناسب، تحقیر و توهین کودک سبب میشود تا کودک به سمت بزهکاری اجتماعی کشیده شود. در این بین مطالعاتی نیز انجام شده است که نشان میدهند بهداشت روانی و تاثیر آن در کاهش بزهکاری با فقر، محرومیت، بیسوادی، تبعیض و افزایش بی رویه جمعیت رابطهی مستقیم دارد.
یکی از مهمترین مسائل اسلام توجه به سلامت جسمی و روانی است. کلمه ” مذهب ” در لغت به معنای مذهب, فرقه و قانون، و در عبارت به معنای مجموعهای از بایدها و نبایدهای عقلانی است که در این باره میگوید هرکس که روح خود را پرورش میدهد موفق است.دین تضمین سلامت روانی انسانها را تضمین میکند و سلامت روانی نیز تضمین رستگاری انسان را تضمین میکند.
سلامت روانی و بزهکاری
طبق گفتهی توین بیمی نویسنده معروف، بحرانی که اروپاییها در این قرن با آن مواجه هستند عمدتاً به دلیل فقر روحی آنها است. تنها راه درمان این انحطاط اخلاقی که غرب از آن رنج میبرد، بازگشت به سلامت بهداشت روانی است. اساساً، اخلاق تاثیر زیادی بر روح انسان دارد. زیرا اعتماد به نفس و قدرت خود را در تحمل سختیهای زندگی افزایش میدهد و حس امنیت و آرامش را در روح خود ایجاد میکند و آرامش ذهن را در او ایجاد میکند.
بدین طریق انسان در احساس شادی غوطهور میشود. میتوان گفت که توانایی بهداشت روانی برای کاهش در ردهای وجودی و ارتباط دادن انسانها با نیروهای معنوی قوی، بزرگترین هدیه سلامت روانی برای انسانها است، این هدیه یک حس امید و صلح است، اما در سطح وسیعتر و جامعتر. تمام این موارد نشان میدهند که بهداشت روانی و تاثیر آن در کاهش بزهکاری یکی از مقولههای مهم در پروندههای دادگاهی در سرتاسر جهان است.
پوشش اجتماعی – بزهکاری شایعترین عبارت برای بزهکاری نوجوانان است و شامل رفتارهایی است که برای بزرگسالان در نظر گرفته میشوند. جنایت اقدامی بود که علیه قانون و مقررات اجتماعی صورت میگرفت. کلمه بزهکاری برای کودکان و نوجوانان مورد استفاده قرار میگیرد و کلمه جنایت برای بزرگسالان مورد استفاده قرار میگیرد. از اواخر قرن نوزدهم، بزهکاری نوجوانان یکی از مهمترین مشکلات اجتماعی در جامعه ایران از دو منظر است. اول، بزهکاری نوجوانان احتمال رفتار مجرمانه در بزرگسالی را افزایش میدهد و دوم، گزارشهای بررسی شده در بزرگسالان مبتنی بر دادههای گزارششده از نوجوانان می باشد.
بزهکاری رفتاری است که با حقوق دیگران تداخل میکند و سلامت جامعه یا فرد را بر هم میزند. به عنوان مثال دزدی، مصرف مواد مخدر، قاچاق مواد مخدر، قتل، فحشا، آزار و اذیت افراد دیگر از جمله رفتارهای جنایی است. نظارت والدین قویترین رابطه با کاهش بزهکاری نوجوانان را دارد. بهداشت روانی یکی از علل بزهکاری است. پرخاش یک عمل است که هدف آسیب رساندن یا آسیب فیزیکی به فرد یا از بین بردن یک ملک و دارایی است. پرخاشگری هم میتواند وسیلهای برای پایان باشد. پرخاشگری از موقعیتهای مختلف اجتماعی ناشی میشود. این عوامل باعث پرخاشگری یا افزایش شدت آن میشوند.
نتیجه گیری
بهداشت روانی و تاثیر آن در کاهش بزهکاری مقولهی مهمی است که با شکایات دادرسی در دادگاهها رابطهی مستقیم دارد. بهداشت روانی و تاثیر آن در کاهش بزهکاری یکی از مقولههای مهمی است که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است و ابعاد مختلف آن بررسی شده است. با توجه به مطالب گفته شده میتوان به این نتیجه رسید که خانواده نقش مهمی در ایجاد بزهکاری در نوجوانان امروز در جامعه دارند. بنابراین باید با بالابردن اطلاعات و فرهنگ عمومی جامعه و خانوادهها نقش اساسی را در پیشگیری از بزهکاری داشته باشیم.