آیا شرایط تغییر سن در شناسنامه را میدانید؟ آیا میدانید جهت این امر از چه مراجعی باید اقدام نمایید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل در مشهد، ضمن پرداختن به تمامی شرایط و قوانین در خصوص شرایط تغییر سن در شناسنامه، شما را با روند انجام گیری آن آشنا خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
تغییر سن در شناسنامه
شناسنامه یک سند رسمی محسوب میشود که معمولا کم کردن سن و تغییر اطلاعات در آن وجود امکان پذیر نخواهد بود. با این حال در برخی موارد ممکن است فردی مدعی شود که سن واقعی او در شناسنامه ذکر نشده است. این ادعا ممکن است بنا به دلایل گوناگونی صورت پذیرد، از جمله این که به عنوان مثال مامور ثبت احوال سن او را به اشتباه ثبت کرده و یا اینکه خواهر یا برادر بزرگتری داشته که قبل از به دنیا آمدن او فوت کرده و زمانی که او متولد شده به دلیل علاقه پدر و مادر به خواهر یا برادر بزرگتر از همان شناسنامه برای او استفاده کرده و شناسنامه جدیدی برای او دریافت نکردهاند و در نتیجه بخواهد تاریخ تولد خود را تغییر دهد.
در نظر داشته باشید که شما میتوانید جهت انجام این امر با یک وکیل حقوقی در مشهد مشاوره کنید.
طبق ماده واحده قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها مصوب سال ۱۳۶۷، از تاریخ تصویب قانون مذکور تغییر تاریخ تولد اشخاص ممنوع می باشد. تبصره این ماده عبارت است از: «صاحب شناسنامه تنها یک بار در طول عمر خود و در صورتی که اختلاف سن واقعی با سن مندرج سجلی به تشخیص کمیسیون مرکب از فرماندار یا بخشدار، رئیس اداره ثبت احوال و پزشک منتخب، مدیر عامل سازمان بهداری استان و رئیس شورای اسلامی شهر و یا بخش محل صدور شناسنامه و با عضویت و ریاست قاضی دادگاه صالحه محل تشکیل میگردد بیش از ۵ سال باشد، میتواند سن خود را اصلاح نماید.»
اشخاص صالح جهت تغییر سن در شناسنامه
هر کدام از اشخاص زیر که قصد اصلاح تاریخ تولد خود را دارند باید شرایطی که در ادامه به آن پرداخته شده را داشته باشند تا بتوانند به اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه رجوع کرده و اقدام به این امر نمایند.
- اشخاصی که بالای ۱۸ سال سن داشته باشند.
- شخاصی که کمتر از ۱۸ سال سن دارند و دارای حکم رشد هستند.
- پدر یا جد پدری با ارائه شناسنامه خود جهت فرزندان کمتر از ۱۸ سال.
- قیم و وصی برای افراد تحت سرپرستی خود با ارائه مدارک مستند که سمت او را احراز میکند.
مدارک مورد نیاز جهت تغییر سن در شناسنامه
مدارک مورد نیاز برای تغییر تاریخ تولد و تغییر دادن سن در شناسنامه عبارت است از:
- سه قطعه عکس رنگی با زمینه سفید
- اصل شناسنامه و کارت ملی و کپی آنها
- اصل تصویر مدارک مربوط به قیم یا وصی برای افراد تحت سرپرستی
لازم به ذکر است که پروسه تغییر سن در شناسنامه با توجه به هر مورد و بسته به شرایط متفاوت است. با این حال این کار ممکن است زمانی بین یک تا سه ماه کاری را به خود اختصاص دهد.
مرجع صالح برای تغییر سن در شناسنامه
الف: چنانچه متقاضی ادعا کند اختلاف سن واقعی او با سن مندرج درشناسنامه بیشتر از پنج سال است، میبایست به کمیسیونی تحت عنوان کمیسیون تشخیص سن مستقر در فرمانداری شهرستان محل صدور شناسنامهاش مراجعه نماید.
این کمیسیون تشکیل شده است از فرماندار یا بخشدار، رییس اداره ثبت احوال محل، پزشک منتخب، مدیرعامل سازمان بهداری استان و رییس شورای اسلامی شهر یا بخش.
همچنین لازم به ذکر است که ریاست این کمیسیون بر عهده قاضی دادگاه محل میباشد. صاحب شناسنامه تنها یک بار در طول عمر خود حق دارد از این طریق برای اصلاح سن مندرج در شناسنامه اقدام کند.
ب: در صورتی که متقاضی مدعی شود که سن واقعی او با سن مندرج در شناسنامه کمتر از پنج سال اختلاف دارد، باید به دادگستری رجوع کرده و با رعایت مقررات و تشریفات مربوطه و ارائه دادخواست، طرح دعوا کند.