آیا مجازاتهای مربوط به جرم افشای سوالات امتحانی را میدانید؟ آیا با شرایط تحقق این جرم آشنا هستید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل در مشهد، شما را با تمامی شرایط و قوانین وضع شده در زمینه جرم افشای سوالات امتحانی و مجازاتهای تعیین شده در این خصوص آشنا خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
جرم افشای سوالات امتحانی
افشا و نشر اوراق امتحانی دانشگاه و خرید و فروش آن، یکی از اتهاماتی بوده که در قانون به عنوان یک جرم شناخته شده است. حال ممکن است این امتحان کنکور باشد یا امتحانات نهایی، اما به هر جهت این جرم قابل تعقیب خواهد بود.
با توجه نوع سیستم آموزشی کشور و تعیین سطح سواد افراد حاضر در جامعه، آزمونهای مختلفی گرفته خواهد شد، و بر اساس قوانین قضایی کشور هر فردی اقدام به افشای سوالات امتحانات نهایی و یا سوالات امتحانات مسابقه ورودی موسسات آموزشی را دهد، اعم از اینكه مورد استفاده قرار گرفته یا نگرفته باشد مجرم شناخته شده و مجازات هایی برای وی در نظر گرفته خواهد شد.
لازم به ذکر است در خصوص افشای سوالات امتحانی، در صورتی كه فرد خاطی از كاركنان دولت باشد علاوه بر مجازات مذكور به انفصال ابد از خدمات دولتی محكوم میشود. قانون میبایست همواره آرامش خاطر داوطلبان شرکت در آزمونها را فراهم آورد، چرا که استرس امتحان زمانی که با نگرانی تقلب و افشای سوالات همراه شود، قطعا میتواند موجب بر هم زدن آرامش داوطلبان شود.
شرایط تحقق جرم افشای سوالات امتحانی
- طبق قوانین مجازات اسلامی، در صورتی که داوطلب آزاد یا دانش آموزی در امتحانات نهایی یا داخلی مدارس، مرتکب تخلف شود، برابر مفاد آیین نامه و مندرجات در قانون با وی برخورد خواهد شد.
- چنانچه نمره درسی در امتحانات پایانی به علت تخلف صفر شود، نمره صفر به عنوان نمره آن درس منظور و در کارنامه ثبت خواهد شد.
- درصورتی که پس از اعمال مفاد این آیین نامه، نمرات کلیه دروس دانش آموز متخلف صفر شود، نمره انضباط او نیز در همان نوبت صفر در نظر گرفته خواهد شد.
- مجازات دانش آموزان متخلف مدارس بزرگسالان و داوطلبان آزاد در امتحانات دوره ابتدایی و امتحانات داخلی دوره راهنمایی تحصیلی برابر مجازات متخلفین امتحانات نهایی دوره راهنمایی تحصیلی میباشد.
- شخصی که در امتحانات نهایی دوره راهنمایی و امتحانات داخلی یا نهایی دوره متوسطه در یک نوبت امتحانی مرتکب تکرار تخلف شود، امتحانات انجام شده او در آن نوبت باطل شده و از شرکت در امتحانات بقیه دروس نیز محروم خواهد شد.
- تخلف چه در زمان برگزاری امتحان، یا هنگام تصحیح ورقه و هر زمان دیگری که مشخص شود، شامل مقررات این آیین نامه خواهد شد.
شخصیت افشاگر
به گفته وکیل کیفری در مشهد، شخص افشاکننده باید عالم به موضوع باشد و بداند که سوالات مربوط به امتحانات نهایی یا کنکور میباشد. در موارد دیگر قانونی، افشاکنندگان گاهی به مناسبت شغل و وظیفه خود محرم اسرار خواهند بود. ماده ۵۸۲ قانون مجازات اسلامی در بیان افشای مراسلات یا مخابرات یا مکالمات تلفنی اشخاص تاکید کرده است که افشاگر باید مستخدم و مامور دولت باشد.
همچنین در مورد افشای اسرار حرفهای موضوع ماده ۵۴۸ قانون مجازات اسلامی، افشاگر باید شخصی باشد که به لحاظ حرفهاش محرم اسرار است مانند طبیب و وکیل دادگستری و گاه هر کس مرتکب فعل مجرمانه شود، قابل تعقیب خواهد بود، مانند بزه افشای نقشهها و اسرار مربوط به سیاست داخلی و خارجی. با توجه به عبارت «هرکس» در صدر ماده واحده افشای سوالات امتحانی شغل یا مقام افشاکننده موثر نیست و تمامی افراد جامعه مشمول آن خواهند بود.
مجازات جرم افشای سوالات امتحانی
- به طور کلی قانون گذار برای فرد مرتکب و متقلب در زمینه افشای سوالات امتحانی شش ماه تا سه سال حبس را در نظر گرفته است.
- مجازات جرم افشای سوالات امتحانی برای کارکنان دولت مجازات انفصال ابد در تعیین شده است.
در جامعه ما بعضی امتحانات در سرنوشت فرد و آینده او بسیار تاثیر گذار خواهد بود. بنابراین این جرم زمینهساز برخی تخلفات نیز خواهد شد، به طوری که قانون گذار برای جلوگیری از این قبیل جرایم مجازاتهای مختلفی در نظر گرفته است. البته این تقلب پاسخ نهایی مساله نبوده و در حقیقت باید زمینه را از بین برد و با اصلاح ساختار آموزشی، گسترش فنی و حرفهای، علاقهمند کردن دانشآموختگان دیپلمه به ورود به بازار کار، بدون ورود به دانشگاه و ایجاد اشتغال برای آنها به نحوی که به امنیت شغلی تضمین شدهای دست پیدا کنند، میتواند راه مبارزه با این معضل باشد.