آیا میدانید در چه شرایطی زن میتواند دادخواست ترک انفاق کند؟ آیا راههای اثبات پرداخت نفقه توسط مرد و شکایت کیفری درخواست ترک انفاق از سوی زن را میدانید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل در مشهد، ضمن بررسی تمامی موارد و شرایط دادخواست ترک انفاق، شما را با نحوه شکایت در خصوص ترک انفاق آشنا خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشد.
دادخواست ترک انفاق
در خصوص موضوع دادخواست ترک انفاق، باید توجه داشته باشید که زن این امکان را خواهد داشت که از شوهر خود به جرم ترک انفاق شکایت کیفری کند، که این شکایت با تنظیم شکواییه ترک انفاق انجام گرفته و به این شکواییه در دادسرا رسیدگی خواهد شد. در صورتی که جرم ترک انفاق محرز شده و تحقق یابد، مرد به مجازات جرم ترک انفاق محکوم خواهد شد.
به حکم قانون مدنی، شوهر وظیفه خواهد داشت که بعد از عقد دائم، به همسر خود نفقه پرداخت کند و از این بابت نیز مسئولیت قانونی خواهد داشت. در نتیجه، در شرایطی که مرد از پرداخت نفقه به زن خودداری کرده و بدون دلیل موجهی از تامین نیازهای مالی همسر خود کوتاهی کند راهکارهایی قانونی برای مقابله با آن نیز در نظر گرفته شده و وجود خواهد داشت .
لازم به ذکر است که یکی از مهمترین ضمانتهای اجرایی در صورت عدم پرداخت نفقه زن، شکایت کیفری از شوهر بابت ترک انفاق یا نپرداختن نفقه به زوجه خواهد بود.
راههای اثبات پرداخت نفقه
مردان بعد از احضار به دادسرا در این خصوص چند موضعگیری مشخص دارند که عبارتند از:
- دستهای از آنها اعلام خواهند داشت که این ادعا را قبول دارند، و این که در مقابل همسرشان از آنها تمکین نکرده است. آنها نیز دلایلی را هم برای تمکین نکردن همسرشان ارائه خواهند داد و این مساله در برگههایی تحت عنوان برگه بازجویی و صورت مجلس ثبت خواهد شد. ممکن است در چنین موردی مرد حاضر به پرداخت نفقه به همسرش باشد و ممکن است به دلیل تمکین نکردن این پرداخت را انجام ندهد.
- دستهای دیگر عنوان خواهند داشت که این اتهام را پذیرفته و حاضر به پرداخت نفقه همسر خود میباشند. در این حالت دادگاه با ایجاد صلح و سازش میان طرفین و در نهایت دریافت تعهدنامه از مرد پرونده را خواهد بست و طرفین را به امان خدا میسپارد.
- در دسته سوم مردها ادعا خواهند کرد که نفقه را پرداخت کردهاند، اما در مقابل زن دلایلی را ارائه خواهد داد که این ادعا را رد میکند. در چنین موردی با توجه به نظر دادیار، پرونده با صدور قرار برای دادگاه ارسال خواهد شد. این قرار ممکن است قرار الزام به حضور، قرار کفالت و قرار وثیقه باشد. به این ترتیب پرونده برای تصمیم گیری در اختیار مقام قضایی قرار خواهد گرفت.
- دستهای دیگر از مردان نیز با ارایه دلایل و مدارک کافی از خود رفع اتهام خواهند کرد، که در چنین موردی دادگاه برای مرد قرار منع تعقیب صادر کرده که البته این قرار به معنی بیگناهی مرد از سوی دادگاه خواهد بود ، اما در صورت اعتراض زن قابل بررسی و رسیدگی میباشد.
نحوه شکایت کیفری ترک انفاق زوجه
در حالت کلی، در صورتی که شخصی شکایتی از فرد دیگری داشته باشد، در قدم اول باید اقدام به تنظیم شکایتنامه یا شکواییهای کند و آن را به دادسرای محل سکونت خود تحویل دهد، چرا که مرجع رسیدگی اولیه به جرم، دادسرا خواهد بود.
به گفته وکیل خانواده در مشهد، در خصوص این جرم ، زن میتواند با تنظیم شکواییه ترک انفاق کیفری، اقدام به شکایت از همسر خود کند تا در صورت فراهم بودن شرایط قانونی لازم، شوهر به مجازات قانونی ترک انفاق محکوم شود .
از جمله شرایط قانونی که موجب خواهد شد شکایت کیفری ترک نفقه به نتیجه برسد، این است که زن در مقابل شوهر تمکین کرده باشد و یا اینکه دلیل موجهی برای عدم تمکین خود ارائه دهد، از قبیل بیماری مقاربتی مرد، استفاده زن از حق حبس در دوران عقد و …
بنابراین در صورتی که ضمن رسیدگی به جرم ترک انفاق در دادسرا، مرد مدعی شود که زن از وی تمکین نمیکرده و این ادعای او به اثبات برسد، شکایت به نتیجه مطلوبی نخواهد رسید. علاوه بر این، چنانچه مرد دلایلی مبنی بر پرداخت نفقه به زن را ارائه دهد، رسیدگی به این جرم پایان خواهد یافت.
نکته حائز اهمیتی که در ارتباط با شرایط شکایت کیفری از ترک انفاق زن وجود دارد، این است که تعقیب کیفری این جرم مشروط به شکایت شاکی خصوصی یعنی زن خواهد بود. بنابراین در صورتی که زن بعد از شکایت کیفری اقدام به گذشت کند و از شکایت خود منصرف شود، تعقیب جزائی مرد یا اجرای مجازات در رابطه با وی موقوف خواهد شد.