آیا نحوه مالکیت و تکلیف طلا در طلاق آشنا هستید؟ آیا انواع نظریههای قانونی را در این خصوص میدانید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل در مشهد، ضمن پرداختن به تمامی موارد در خصوص تکلیف طلا در طلاق، شما را با انواع نظریههای قانونی در این زمینه آشنا خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
تکلیف طلا در طلاق
مالکیت طلا و جواهر به خصوص در فرضی که زن و مرد بخواهند از هم طلاق بگیرند، تبدیل به موضوع مهمی خواهند شد. از آن رو که مرد طبق آداب و رسوم طلاهایی را به مناسبتهای مختلف به همسر خود به عنوان هدیه میدهد در دوران طلاق گرفتن زوجین، مالکیت طلاها از اهمیت زیادی برخوردار است.
امر طلاق، به عنوان یکی از اسباب انحلال عقد نکاح به شمار میرود. به این معنی که به رابطه زوجیت میان زن و مرد پایان میدهد . اما از آن جهت که بر طبق رسوم، مرد به مناسبتهای مختلف طلاهایی را به همسر خود هدیه میدهد، بحث مالکیت طلا در هنگام طلاق نیز اهمیت پیدا میکند.
در قانون مدنی و قوانین مرتبط ، به تعیین مالکیت طلا در صورت جدایی زن و مرد پرداخته نشده است . اما به طور کلی، بخشیدن طلا و جواهر به زن را میتوان نوعی هبه مد نظر قرار داد. بر اساس قانون قانون مدنی، عقد هبه عقدی است که بر طبق آن، یک شخص مالی را بدون عوض به دیگری خواهد بخشید. به چنین عقدی در عرف نیز، هبه گفته میشود.
تکلیف طلا در طلاق توافقی
همانطور که از نوع طلاق توافقی مشخص است زوجین باید به توافق در تمامی زمینهها برسند و یکی از این توافقها، توافق بر سر هدایا و طلاها است. در صورتی که زوجین به توافق نرسند، میتوانند ادعای خود را در ضمن دادخواست مربوط به دادگاه خانواده ارائه داده و درخواست استرداد هدایا و طلاها را داشته باشند.
نظریه اداره حقوقی در مورد تکلیف و استرداد طلاجات
نظریه شماره ۲۰۶/۷ مورخ ۱۸/۱/۱۳۷۵
«طلا و جواهراتی که مرد به زن میدهد اگر به صورت هبه معوض باشد قابل استرداد نیست.»
در خصوص این سوال که زوج به استناد فاکتورهای خرید دادخواست استرداد مقداری طلاجات و ساعت مچی که برای همسرش خریده بود مینماید آیا در صورت اثبات خرید آن توسط مرد این امکان را دارد که حکم به استرداد آن صادر کرد یا خیر، و در صورتی که زن نیز متقابلا دادخواست استرداد پارچه کت و شلوار و حلقه طلا و ساعت مچی مردانه داده باشد چه حکمی میتوان صادر کرد، با توجه به نظریه اداره کل حقوقی قوه قضائیه:
«چنانچه احراز شود که تحویل طلا و جواهرات خریداریشده برای زوجه یا زوج به عنوان هبه یا عاریه در اختیار طرف مقابل گذاشته شده است در صورت اول با توجه به ماده ۸۰۳ قانون مدنی و رعایت بندهای ذیل آن و در صورت دوم با در نظر گرفتن مقررات مربوط به عاریت قابل استرداد است. اما اگر ثابت شود که اشیای مذکور به صورت هبه معوض رد و بدل شده است در این صورت قابل استرداد نخواهد بود.»
استرداد هدایا (طلا) در دوران نامزدی
طبق قانون مدنی در مواد ۱۰۳۷ الی ۱۰۴۰ که در خصوص استرداد هدایای نامزدی است و نه دوران عقد ، در صورت بهم خوردن نامزدی و منجر نشدن به عقد ، هریک از نامزدها و نه والدین آن ها می تواند هدایایی را که به طرف دیگر یا والدین او داده پس بگیرد و اگر هدایا موجود نباشد می توان قیمت آن ها را پرداخت کرد مگر اینه هدایا مصرفی باشد و بدون تقصیر طرف دیگر تلف شده باشد مانند شیرینی و شکلات و …