آیا با مجازاتهای پیرامون مواد مخدر آشنا هستید؟ آیا قوانین و مقررات وضع شده در این خصوص را میدانید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل در مشهد، شما را با تمامی قوانین و مقررات در زمینه مجازاتهای پیرامون مواد مخدر آشنا خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
مجازاتهای پیرامون مواد مخدر
بر اساس ماده 303 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 1392 اصلاحی در سال 1394 ، تمام جرایم مربوط به مواد مخدر ، روانگردان و همچنین پیش سازهای آن در صلاحیت دادگاه انقلاب میباشد .
در خصوص مجازاتهای پیرامون مواد مخدر از قبیل پخش مواد مخدر ، نگهداری مواد مخدر و سایر اعمال مرتبط به مواد مخدر از سوی قانونگذار، به دلیل قبح بسیار بالای این عمل، مورد بررسی و پیگیری قرار گرفته است و برای مرتکبان این اعمال ، مجازات سنگینی در نظر گرفته است.
اعمال مجرمانه مرتبط با مواد مخدر شامل مواردی اعم از کشت کردن، وارد کردن، صادر کردن، تولید، نگهداری، حمل، خریدکردن ، عرضه، استعمال کردن، دایر و اداره کردن مکان برای استعمال مواد مخدر و همچنین تولید و خرید و فروش کردن ابزار مربوط به ساخت و استعمال موادمخدر، پناه دادن و فراری دادن متهمین و محکومین مواد مخدر یا از بین بردن دلایل جرم مواد مخدر ، قراردادن مواد مخدر در محلی به قصد متهم کردن دیگری میباشند که از سوی حاکمیت، مجازات سنگینی برای مرتکبین آنها مد نظر قرار گرفته است.
مجازات خرید و فروش تریاک
اگر شخصی اقدام به فروش تریاک یا حتی تفاله تریاک کند، بر اساس مقدار تریاک، مجازاتهای متنوعی برای آن در نظر گرفته شده است که در نهایت اگر بیشتر از پنج کیلوگرم باشد، حکم مجرم اعدام خواهد بود و کلیه اموال او را که ناشی از همان جرم است ، به مصادره میرسد.
توجه داشته باشید که اگر وزن تریاک بالای بیست کیلوگرم باشد، حتی در صورتی که شخص برای اولین بار انجام داده باشد و موفق به فروش تریاک نشده باشد، جرم مرتکب تحت هر شرایطی اعدام خواهد بود.
همچنین اگر شخصی اقدام به خرید تریاک یا حتی تفاله تریاک کند، اگر مقدار تریاک تا 50 گرم باشد ، سیصد هزار تومان جزای نقدی و هممچنین تا 50 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
اما چنانچه مقدار تریاک بیش از 100 کیلوگرم باشد و شخص برای بار دوم دست به این اقدام زده باشد، اعدام خواهد شد و کلیه اموال او که ناشی از جرم مواد مخدر میباشد، مصادره خواهد شد.
مجازات خرید و فروش شیشه
قانونگذار در خصوص مواد مخدر شیشه، با توجه به اندازه مخرب بودن این مواد، مجازات بسیار سنگینی را تعیین کرده است که عبارت است از:
الف) اگر شیشه مورد معامله، تا یک گرم باشد، مرتکب تا هفتاد ضربه شلاق محکوم خواهد شد .
ب) اگر شیشه مورد معامله تا چهار گرم باشد ، مرتکب علاوه بر تا هفتاد ضربه شلاق ، به حبس تا 5 سال محکوم خواهد شد .
ج) در نهایت اگر شیشه ، بیش از 50 گرم باشد ، مرتکب به اعدام محکوم خواهد شد .
حکم قاچاقچیان مسلح
با نظر به گفته مدیرکل دفتر حقوقی و امور مجلس ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور، بعد از الحاق ماده ۴۵، قانون به شکلی در آمد که بر اساس آن مرتکبان جرم مشروط به چهار بند الف، ب، پ و ت حکم آنها اعدام در نظر گرفته شود، در بند الف آمده است که «در مواردی که مباشر جرم و یا حداقل یکی از شرکاء، حین ارتکاب جرم سلاح کشیده یا به قصد مقابله با مامورین سلاح گرم و یا شکاری به همراه داشته باشند، مشمول حکم اعدام خواهند شد».
در واقع پیش از تصویب ماده ۴۵، در زمینه استفاده از سلاح، قانونگذار تنها عملیات مسلحانه را مشمول اعدام میدانست اما در قانون جدید حتی همراه داشتن سلاح گرم و شکاری را مستوجب اعدام دانسته است، لذا اگر قاچاقچیان حین قاچاق مواد و با هر میزان وزنی، از اسلحه گرم یا سرد استفاده کنند و یا سلاح شکاری و سلاح گرم نظامی به همراه داشته باشند، مشمول حکم اعدام خواهند شد.