در گرداوری این مطلب قصد داریم شما را با خرابکاری و مجازاتهای خرابکاری و انواع آن آشنا و آگاه کنیم چرا که دانستن این مسائل در جامعه امروز لازم و ضروری برای هر فرد است در نتیجه تا پایان این مقاله از تیم یسنا وکیل با ما همراه باشید.
خرابکاری به چه معنا و مفهومی است؟
تخریب و صدمه را با مفهوم و منظور آسیب رساندن با هدف و قصد خراب کردن چه با میزان کم و چه با مقدار زیاد به اموال متعلق به فردی دیگر میگویند و به طبع عمل انجام شده توسط مجرم باعث نابودی و خرابی اموال ذکر شده شود.
طبق قانون اسلامی مقیاس و ظرفیتی برای آسیب وارد شده عنوان نشده است و این بررسی و قضاوت را به عرف محول کرده است.
برای مثال آسیب وارد کردن و خسارت به اتومبیلهای مستقر شده ازجمله خرابیهای شناخته شدهی عرف میباشد. علاوه بر آسیبی که به صورت فیزیکی وارد میشود صدمه و زیان به سرمایه نیز آسیب شناخته میشود چرا که تا ضرر و زیانی به مال و سرمایه وارد نشود، فرد مجرم اعلام نخواهد شد.
و اما تخریب چگونه جرمی است؟ مشابه دیگر جرمهای عمدی، مجرم جرم را در چارچوب کارهایی که به صورت فیزیکی انجام میشود، مانند آسیب وارد کردن اموال اشخاص انجام میدهد.
عمدی بودن را چگونه معنا میکنیم؟
آسیب و خسارتی که با قصد و نیت خرابکاری به اموال و ابزار شخص دیگر وارد شود که باعث خرابی و نابودی مال و یا هرگونه وسایل دیگر اعم از سندهای مربوط به دولت یا شخصی شود از دسته جرم های عمدی میباشد، که با وارد شدن ضرر به مال، فرد خرابکار مجرم شناخته میشود.
اگر از این قضیه که مجرم در زمان انجام دادن جرم یعنی هنگام آسیب رساندن، به نتیجه دلخواه خود که همان خرابکاری است برسد چشم پوشی کنیم در این صورت جرم وارد شده همانند جرایم غیر عمدی بررسی خواهدشد که مجازاتهای خرابکاری و مسئولیت اجتماعی جرم، اداء جریمه خواهد بود که در این خصوص بهتر است با بهترین وکیل در مشهد مشورت به عمل بیاورید.
در خصوص بیان ابتدایی مثلا فرد قرارداد وضع شده را پاره کرده و از بین میبرد ویا ویروسی را عمدا وارد رایانه حاوی اطلاعات کرده تا این اطلاعات را از بین ببرد.
اما در خصوص بیان دوم میتوان خسارت وارد شده تصادفات در هنگام رانندگی را مثال زد.
مجازات در خصوص خرابی اموال دولتی و عمومی
همه ما آگاه هستیم که دولت، کارگزار و مباشر مردم است و مسئولیت آنها سنگین میباشد که آن اداره کردن انواع کارها در جامعه است. پس داراییهایی در اختیار دولت و حکومت قرار دارد که گاها تنها صاحب و ناظر آن خودش میباشد این دارایی و اموال، اموالی است که عموم مردم صاحب آن هستند یعنی اموال عمومی که شامل اماکن تاریخی، مذهبی و دینی همچنین پیکرههای قرار گرفته در بلوار و میدانهای سطح شهر، فضای سبز و وسایل بازی، علائم راهنمایی و رانندگی و وسایل نقلیه عمومی در مجموع وسایلی که متعلق به شخص خاصی نیست و با عنوان اموال عمومی از آن یاد خواهد شد و حتی با نام ملک دولتی هم یاد خواهد شد و در این بین وسایلی که مربوط به نهادهای عمومی می باشند نیز جای دارند.
حال مجازاتهای خرابکاری عمومی که اینجا برای آسیب به فضای سبز و یا قطع درختان به صورت دانسته و از روی علم عنوان میشود طبق ماده 686 قانون وضع شده، بیان میشود علاوه بر جبران خسارت و آسیب وارده به حداقل 6 ماه تا حداکثر 3 سال زندان تعزیری محکوم و یا موظف به پرداخت جریمه نقدی از 3 تا 18 میلیون ریال میباشد.
همچنین مجازاتهای خرابکاری در ماده 687 قانون اسلامی برای مجرمانی که آسیب و خسارت آنها ابزار و ادوات عمومی نام برده شده، وسایلی که با خرج و دارایی حکومت و حتی هزینههای تفکیک شده بین دولت و موسسات غیر دولتی و وسایلی که برای بهره گیری عمومی میباشد و همچنین اگر آسیب وارد شده باعث به خطر انداختن زندگی و جان افراد باشد مانند آسیب به تابلوهای راهنمایی و چراغها و یا انجام کاری که باعث آتش سوزی شود که این اقدامات با هدف ایجاد بینظمی و از بین بردن امنیت مردم نباشد حکم آن 3 الی 10 سال زندان است.
اگر خرابی های نام برده با هدف هرج و مرج و آسیب به نظم جامعه و هم اختلال در امنیت باشد، مجرم مفسد فی الارض نامیده خواهد شد.
مجازات خرابکاری اموال خصوصی
در اینجا مالک، دولت و عموم مردم نیست بلکه شخص میباشد و اگر اموال شخصی توسط دیگری مورد آسیب و زیان قرار گیرد شاکی میتواند از وکیل کیفری در مشهد کمک بخواهد و از مجرم شکایت کند.
و مجازاتهای خرابکاری در این مورد با بررسی ماده 677 قانون مجازاتهای اسلامی در صورتیکه آسیب وارد شده توسط مجرم دارای زیان کمتر از صد میلیون ریال باشد به اندازه دو برابر مبلغ خسارت جریمه نقدی خواهد شد که این قانون به منظور کم شدن حبس های تعزیری است.
اگر خرابی را شهرداری انجام داد چه موضوعی مطرح است؟
یکی مسئولیتهایی که به عهده شهرداری است پیشگیری و خراب کردن بناهایی است که به صورت غیر مجاز احداث می شوند بنابراین بنا و ساختمانهایی که در محدوده هر شهرداری قرار دارند، مأموران همان بخش این وظیفه را بر عهده دارند و عمل سر زده از آن ها انجام وظیفه است و جرم نیست در نتیجه مجازاتهای خرابکاری شامل این دسته نخواهد شد.
مسئولیت اجتماعی خرابکاری
در چهارچوب قانون و مقررات مجرم مسئول است علاوه بر مجازاتهای خرابکاری ذکر شده تا به اینجا خسارت های وارده را هم جبران کند. اگر که کسی اموال دیگری را تخریب کند، متعهد است که همانند وسیله را تهیه کند و یا اینکه هم اندازه با قیمت آن جریمه پرداخت کند، حال چه عمدی باشد و چه غیر عمدی که می تواند از یک وکیل خوب در مشهد برای دفاع در دادگاه کمک گرفت.
چگونگی روند رسیدگی به جرم
برای رسیدن مجرم به مجازاتهای خرابکاری در دادگاه اسلامی انجام چهار مرحله ضرورت دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
- تنظیم شکایت
- ارائه و ارجاع شکایت به دادگاه
- انتقال شکایت به معاون اجرایی
- دریافت اخطاریه و حضور در دادگاه و رسیدگی به جرم
که در نهایت پس از گذراندن چهارمرحله میتوانید حق خود را توسط دادگاه محترم دریافت کنید و مجرم را به مجازات خود برسانید.