آیا از شرایط مطالبه مهریه اطلاع دارید؟ آیا انواع مهریه را میدانید و از مراجع مربوطه جهت مطالبه مهریه آگاهی دارید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل پایه یک دادگستری در مشهد، تمامی موارد قانونی در این خصوص را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
شرایط مطالبه مهریه در مشهد
همان طور که همه میدانند بر اساس قانون، به محض وقوع عقد نکاح، زوجه (زن) مالک تمام مهریه تعیین شده در آن زمان خواهد شد. حال چه در صورت تمکین از همسرش، و چه غیر آن.
بر طبق هر آنچه که در کشور برای مهر رایج است، مهریه یا ملک غیرمنقول است و یا اینکه سکه بهار آزادی است و یا وجه نقد.
در آموزههای دینی و به گفته وکیل مهریه در مشهد برای مهریه، مقدار معین و مشخصی در نظر نگرفته شده است، بلکه این موضوع به توافق زن و مرد بستگی دارد. همچنین در نوع مهریه هم عیچ نوع محدودیتی وجود نخواهد داشت و هر چیزی که ارزش اقتصادی و اجتماعی داشته باشد، میتواند به عنوان مهریه در نظر گرفته شود، از قبیل طلا، نقره، املاک، پولهای رایج، لوازم زندگی و حتی آموزش قرآن یا آموزش مهارتی ویژه.
شرایط مطالبه مهریه در مشهد به این شکل است که، خود زوجه (زن) در صورتی که سند ازدواج رسمی باشد، ابتدا باید برای مطالبه مهریه، به دفتر محل ثبت ازدواج مراجعه کرده تا اجراییه صادر نماید و اجراییه را به صورت سیستمی به اداره ثبت اسناد و املاک مشهد (واحد مهریه) ارسال کند.
بر اساس قانون، امکان مطالبه و به اجرا گذاشتن مهریه هم از طریق دادگاه و هم از طریق ثبت اسناد، در صورت داشتن ملک و … فراهم بود، اما امروزه و در حال حاضر این امر با بخشنامهای در سراسر کشور، تنها در ثبت اسناد امکان پذیر خواهد بود و درخواست اجرای مهریه از طریق دادگاههای خانواده انجام نمیپذیرد.
البته بر طبق گفته وکیل خوب در مشهد، اگر سند ازدواج عادی باشد نیازی به مراجعه به محضر ازدواج و اداره ثبت نخواهد بود و شخص میتواند به یکی از دفتر خدمات قضایی مشهد مراجعه و شخصا یا توسط وکیل تقاضای خود را به اجرا گذارد.
انواع مهریه
در حالت کلی انواع مهریه به دو صورت عندالمطالبه یا عند الاستطاعه میباشد. فرق این دو نوع در این است که در مهریه عندالاستطاعه نه امکان جلب زوج (مرد) وجود خواهد داشت و نه امکان ممنوع الخروج کردن وی، و فقط در صورتی که مالی از زوج به دادگاه یا اداره اجرای ثبت گردد از بابت مهریه توقیف خواهد شد، و اگر مالی نباشد، امکان وصول مهریه نیز نخواهد بود.
وصول مهریه از طریق دادگاه خانواده مشهد
بر اساس قانون این امکان برای زوجه (زن) وجود دارد که با ارائه دادخواست حقوقی به دادگاه ویژه خانواده، مهریه خود را مطالبه کرده و همزمان با آن تقاضای توقیف اموال همسرش را نیز بدهد. در صوت ناتوانی زوجه (زن) از پرداخت هزینه دادرسی، او میتواند دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را به پیوست دادخواست مهریه ارائه بدهد، که در این شرایط دادگاه به صورت بدوی به این خواسته رسیدگی و سپس به خواسته اصلی خواهد پرداخت. بدیهی است زوجه، در صورت اثبات اعسار از پرداخت هزینه دادرسی معاف خواهد بود. سپس دادگاه به دادخواست زوجه رسیدگی خواهد کرد.
در صورتی که زوجه مستحق دریافت مهریه باشد، دادگاه حکم به پرداخت مهریه را صادر کرده، که در این صورت مرد ملزم و موظف خواهد شد تا از زمان تعیین شده توسط دادگاه، مهریه همسرش را پرداخت کند. در صورتی که زوج مالی داشته باشد، و زوجه نگران این موضوع باشد که تا زمان صدور حکم، زوج آن مال را تضییع کرده و یا از دسترس خارج کند، میتواند از دادگاه قرار تامین خواسته صادر کند.
در این صورت مال تا صدور حکم دادگاه، توقیف خواهد شد. در نظر داشته باشید این امکان وجود دارد که از مال تامین شده، مهریه وصول شود، در غیر این صورت عدم پرداخت مهریه ضمانت اجرای کیفری را خواهد داشت.
وصول مهریه از طریق اجرای ثبت مشهد
با توجه به ماده ۲ آیین نامه اجرایی اسناد لازم الاجرا مصوب ۱۳۷۸، درخواست اجرای مفاد اسناد رسمی، در مورد مهریه و تعهداتی که ضمن ثبت ازدواج و طلاق و رجوع شده نسبت به اموال منقول و سایر تعهدات (به استثنای غیرمنقول) از دفتری که سند در آن تنظیم شده است، و نسبت به اموال غیرمنقول که در دفتر املاک به ثبت رسیده است، از دفتر اسناد رسمی تنظیم کننده سند درخواست خواهد شد.
از طریق مقاله وکیل طلاق در مشهد، با اصول و قوانین اصلی در حوزه طلاق زوجین آشنا شده و انواع طلاق رو بشناسید.
در این حالت زن یا وکیل خانواده در مشهد، میتواند سند ازدواج خود را به دفترخانه محل ثبت عقد برده و تقاضای صدور اجراییه کند. پس از آن با اجراییه به اداره ثبت مراجعه کرده و اجراییه به همسر وی ابلاغ میگردد. بعد از مدت زمان مهلت قانونی برای پرداخت دین، این امکان برای زوجه فراهم خواهد بود که بتواند توقیف اموال همسر خود را تقاضا کند، یا در صورت عدم دسترسی، ممنوع الخروج شدن وی را از کشور درخواست نماید.
این مهم را در نظر داشته باشید که بعضی از اموال قابل توقیف نمیباشند و اگر هم توقیف شوند با اعتراض شوهر از توقیف آزاد خواهند شد، که در اصطلاح حقوقی به آنها مستثنیات دین نیز گفته میشود، که با توجه به ماده ۲۴ قانون محکومیتهای مالی، این اموال عبارتند از:
- منزل مسکونی که عرفاً در شأن محکومٌعلیه در حالت اعسار او باشد.
- اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومٌعلیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
- آذوقه موجود به قدر احتیاج محکومٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره میشود.
- کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها.
- وسایل و ابزار کار کسبه، پیشهوران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفل آنها لازم است.
- تلفن مورد نیاز مدیون.
- مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت میشود، مشروط بر اینکه پرداخت اجارهبها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.