آیا با وکالت نامه طلاق و مراحل آن آشنایی دارید؟ آیا شرایط آن را میدانید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل دادگستری در مشهد، ضمن آشنایی با وکالت نامه طلاق، شما را با تمامی شرایط در این زمینه آشنا خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
آشنایی با وکالت نامه حق طلاق
در این خصوص قبل از هر چیزی به تعریف وکالت نامه خواهیم پرداخت.
وکالت نامه در واقع قراردادی است که بین وکیل و موکل بسته میشود. به عبارتی سندی که مندرج به توافقات طرفین، موضوع و اختیارات وکیل است. این قرارداد تنها منوط به توافق بین افراد معمولی و وکلای قانونی نیست بلکه بین افراد عادی نیز میتوان چنین قراردادی را عقد کرد.
در ازدواج، به همان صورت که میدانید برابری بین زن و مرد در شروط ازدواج و طلاق وجود ندارد و وکالت در طلاق یا همان حق طلاق یکی از روشهایی است که این برابری را ایجاد میکند.
به این معنی که مرد تحت هر شرایطی میتواند همسرش را به هر دلیلی طلاق دهد، ولی زن تحت یک شرایط خاص میتواند درخواست طلاق از طرف خویش را صادر کند که آن هم پس از بررسیهای طولانی ممکن هست که مورد موافقت قرار گیرد.
پس بهترین روش این هست که در زمان عقد یا هر زمان بعد از آن زن و مرد به دفترخانه ثبت اسناد رسمی مراجعه نموده و طی یک سند رسمی مرد به زن وکالت در طلاق دهد.
شروطی که خانم بدون داشتن وکالت در طلاق می تواند اقدام به طلاق کند
همانطور که قبلا هم ذکر شد، آقا تحت هر شرایطی میتواند زن را طلاق دهد ولی زن تحت شرایط خاص میتواند اقدام به طلاق نماید، در واقع حق طلاق دارد. از جمله این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم پرداخت نفقه از جانب مرد به مدت شش ماه
- ابتلای مر به مریضیهای صعب العلاج
- اشتغال به کاری که با آبروی زن و نظر دادگاه منافات دارد
- محکومیت مرد به پنج سال زندان و یا بیشتر
- اعتیاد مرد به صورتی که اساس زندگی را دچار اختلال کند
- جنون مرد
- مفقود الاثر شدن مرد به مدت شش ماه و …
تفاوت وکالت در طلاق و حق طلاق
وکالت در طلاق به این معنی است که مرد در زمان عقد جز شروط ضمن عقد میتواند این وکالت را به زن بدهد یا بعد از عقد در هر زمان از زندگی میتواند با مراجعه به دفتر ثبت اسناد این وکالت را به زن بدهد. در این صورت خانم میتواند در هر زمان با دادن وکالت به وکیل خانواده در مشهد، به جای همسرش اقدام به طلاق کند.
همچنین حق طلاق هم نیز به همین معنی میباشد. فقط در بین عموم مردم اصطلاح حق طلاق جا افتاده است ولی در بین وکلا و مراجع حقوقی اصطلاح وکالت در طلاق استفاده خواهد شد.
نکات مهم در خصوص آشنایی با وکالت نامه حق طلاق
- گرفتن وکالت زن در طلاق از مرد به دو روش امکان پذیر است یا به صورت شرط ضمن عقد نکاح که در سند ازدواج درج میشود و یا به صورت مراجعه به دفترخانه اسناد رسمی و اخذ وکالت از زوج برای گرفتن طلاق. اگر زوج خارج از کشور باشد اعطای وکالت از طریق تنظیم وکالتنامه طلاق در سفارت یا کنسولگری ایران نیز میباشد.
- اگر وکالت به صورت شرط در ضمن عقد نکاح (سند ازدواج) باشد چون به اصطلاح حقوقی عقد ازدواج دائم، قراردادی لازم است وکالت مذکور قابل عزل نیست به عبارت دیگر مرد (موکل) نمیتواند زن (وکیل) را عزل نماید.
- اگر وکالت بعد از عقد، و در دفترخانه به زوجه یا شخص دیگری داده شود از سوی مرد قابل عزل است. مگر این که مدت داشته باشد و تا مدت مشخص مرد حق عزل را از خود ساقط کرده باشد و یا این که در ضمن عقد لازمی وکالت اخذ شده باشد. مرسوم است که در خود وکالت نامه، قابلیت عزل و یا عدم عزل و یا مدت آن را درج می کنند.
- داشتن وکالت از زوج یا همان تعبیر عامیانه حق طلاق از سوی مرد به زن به منزله این نیست که مرد دیگر نمیتواند همسرش را طلاق بدهد. اساسا واگذاری حق طلاق از سوی مرد به زن و یا هر شخص دیگری از لحاظ حقوقی غلط است چون حق طلاق قابل واگذاری نیست. مرد میتواند به دیگری از جمله زوجه وکالت در راستای طلاق اعطا کند نه اعطای حق طلاق.
- هیچکس از جمله زنی که از مرد وکالت دارد نمیتواند بدون وکیل دادگستری وکالت را اعمال نماید به عبارت دیگر کسی میتواند در دادگاه وکالت کند که وکیل دادگستری باشد. در وکالتی که مثلا زن از شوهر دارد، برای طلاق باید از طریق انتخاب وکیل دادگستری برای همسر اقدام نماید. در این راستا زن به استناد وکالت نامه طلاق به وکیل دادگستری مراجعه میکند و بر طبق حدود اختیارات وکالت نامه، برای شوهر وکیل انتخاب میکند و وکیل منتخب، وکیل مع الواسطه شوهر می شود.
- کامل بودن متن وکالت نامه بسیار اهمیت دارد و متاسفانه بسیاری از وکالت ها که دفاتر اسناد رسمی استفاده می شود ناقص هستند. اما از همه بدتر شرط وکالت طلاقی است که زوج به زوجه در سند ازدواج میدهد غالب آنها دارای مشکل هستند. توصیه میشود در این خصوص با وکیل مجرب طلاق مشورت نمایید. در انتهای نوشته نمونه کامل وکالت برای استفاده عموم نوشته شده است.