وکیل استرداد جهیزیه به چه کسی گفته میشود؟
جهیزیه دادن یکی از رسوماتی است که در اغلب شهرهای ایران از گذشته تا کنون وجود داشته و به رسم آن خانواده دختر تمام یا قسمتی از اثاث منزل مورد نیاز برای شروع زندگی را به همراه خود به خانه شوهر میآورد.
لازم است بدانید که در هیچ کجای شرع و قانون تامین جهیزیه به عهده عروس و خانواده او نیست. (طبق اصول قانونی و شرعی تامین جهیزیه و اثاث منزل به عنوان یکی از موارد نفقه(وکیل نفقه در مشهد) به عهده شوهر است)
در حقیقت گاهی موضوع آنقدر به صورت عرف و عادت ریشه نموده است که باور اصل و حقیقت کمی سخت میشود، چراکه گاهی دیده شده خانواده دختر به دلیل عدم توانایی در تهیه جهیزیه از ازدواج خودداری میکنند و این خود ظلم در حق یک انسان که از طبیعیترین حقوق خود محروم شود. بنابراین بهتر است با مشاوره با یک وکیل خانواده در مشهد با تمامی حق و حقوقات قانونی خود بیشتر آشنا شوید.دعوای استرداد جهیزیه که اگرچه میتواند بدون طرح طلاق اقامه شود اما اصولا این موضوع در کنار بحث جدایی پیش میآید.
اگر بخواهیم از اصول اخلاقی کمک بگیریم حل موضوع ساده میشود، به این ترتیب که هر کس هر چه را در زمان عقد به همراه خود آورده ، مالک آن بوده، و میتواند هر زمان اراده کند آن را پس بگیرد.
اما همیشه همه چیز به این سادگی نیست از آنجایی که در بحث طلاق معمولا زوجین دیگر تمایلی برای ادامه زندگی ندارند هر چیزی میتواند بهانهای باشد برای آزار و اذیت و شاید نوعی انتقام. در این صورت با در اختیار گرفتن یک وکیل استرداد در مشهد میتوانید این امر را با سهولت پیش ببرید.
شرایط استرداد جهیزیه در مشهد
گام اول
در این مرحله باید گفت برای استرداد جهیزیه نسبت به عنوان پذیرفته میشود. به این معنی که مالکیت آن متعلق به زن باشد، که برای اثبات آن زن میتواند به اسناد فاکتور شهادت شهود و غیره استناد کند و اگر در مورد مالکیت وسایل اختلاف بین طرفین پیش آید باید از ماده ۹۳ قانون مدنی تبعیت کنند، که بر اساس آن در مورد اموال منقول در محل سکونت زوجین آنچه بر طبق عرف و به طور معمول مورد استفاده اختصاصی زن است، متعلق به او خواهد بود، و مابقی وسایل هم مشترک محسوب میشود، مگر خلافش ثابت شود.
پس توجه کنید در این دعوا اولین نکته توجه به عادت است، یعنی مثلا اگر رسم باشد تمام وسایل را عروس را بیاورد و زمان زیادی از ازدواج نگذشته باشد، مرد به عنوان مدعی باید مالکیت خود را نسبت به وسایل ثابت کند. چراکه مالکیت زن در اینجا فرض میشود. نکته قابل توجه ایم است که اگر یکی از زوجین مالکیت خاصی نسبت به وسیله داشته باشند، مثلا وسیلهای را در گاوصندوق شخصی خود نگه دارد، طبق قاعده تصرف مالک شناخته میشود.
در مقاله وکیل طلاق در مشهد ، با تمامی قوانین و نکات کاربردی در حوزه طلاق آشنا شده و از طریق شماره 09155074838 اقدام به رزرو وقت مشاوره کنید.
اما اگر اختلاف در مورد مالکیت وسایل از طریق هیچ یک از راههای گفته شده حل نشد، در اینجا دو حالت وجود دارد، یا هر دو طرف سوگند میخورند که مالک آن هستند و وسیله به تساوی تقسیم میشود، یا یکی قسم میخورد و دیگری خودداری میکند که وسایل فقط به کسی که سوگند خورده، داده میشود.
گام دوم
باید از طریق سند رسید یا غیر ثابت شود اموالی که در مالکیت زن بوده به شوهر تحویل داده شده یا همراه زن منزل مرد برده شده است، که رسید اصطلاحا سیاهه نام دارد. در اینجا دو فرض وجود دارد:
- اگر سیاهه جهیزیه موجود باشد کار ساده تر است و فقط لازم است زن دادخواست استرداد جهیزیه دهد و لیست سیاهه را پیوست میکند که برای معتبر بودن آن از نظر قانونی توصیه می شود علاوه بر امضای مرد امضای دو نفر دیگر ترجیح از خانواده او به عنوان شاهد قید شود، و یا با حضور یک وکیل خوب در مشهد، این امر صورت پذیرد.
- اگر سیاهه جهیزیه موجود نباشد، اگرچه کمی کار سخت خواهد بود، در این حالت باید به فاکتور خرید وسایل فاکتور باربری و حمل وسایل تا منزل شوهر یا حتی با شهادت شهود استناد کرد، که خیلی بهتر است در این زمینه حتما از یک وکیل استرداد جهیزیه در مشهد کمک بگیرید.
گام سوم
گام سوم این است که در این دعوی وسایل و اساسی مورد اختلاف موجود باشد. به عبارت سادهتر زمانیکه زن اساس خود را به منزل مرد میآورد مفهومش این است که همسر وی تنها اجازه استفاده از وسایل را دارد و مالکیت آنها تا همیشه متعلق به زن است. پس به نوعی این وسایل به صورت امانت از طرف زن در اختیار مرد قرار میگیرد.در این صورت اگر مرد بدون اجازه زن آنها را بفروشد میتوان به عنوان خیانت در امانت محسوب شود. با توجه به اینکه در بیشتر شهرهای ایران جهیزیه دادن رسم است و برای حمایت از حقوق زن قانونگذار گفته است هر کجا به این موجود بودن یا نبودن وسایل تردید باشد موجود بودن وسایل زن در نظر گرفته میشود. طبق اصل استصحاب در این جا مرد باید تلف را ثابت کند.

اصول کاربردی در خصوص دعوای استرداد جهیزیه در مشهد
1- درخواست تامین خواسته، که این درخواست را میتوان همزمان قبل یا بعد از دادخواست استرداد جهیزیه داد، یعنی اموال موجود توقیف میشوند تا در صورت نیاز و خواست از محل آنها تامین میشود.
2- درخواست تامین دلیل، یعنی اگر زن مدرک و سندی ندارد که ثابت کند اموال جهیزیه موجود است یا سیاهه و سندی ندارد که ثابت کند این اساس تحویل مرد شده بودند، بهترین راه درخواست تامین دلیل است که بر اساس آن کارشناس متخصص یا عضو شورای حل اختلاف در منزل مشترک حاضر شده و لیست دقیق از اموال تهیه میکند تا زمان صدور رای این اساس از هرگونه خسارت و نقل و انتقال در امان بماند.
4- شکایت کیفری تحت عنوان فروش مال غیر، یعنی اثاثی که زن همراه خود به خانه مرد میآورد تنها به مرد اجازه میدهد از آنها استفاده کند و مالکیت آن همیشه متعلق به زن است. حال اگر مرد به هر دلیلی مثل اعتیاد، بدون اجازه زن اقدام به فروش وسایل کند این کار به عنوان فروش مال غیر در دادگاه قابل شکایت کیفری است.
در صورت محکومیت، علاوه بر مجازات کلاهبرداری منجر میشود عین مال یا مثلا قیمت آن را به زن بدهد. اگر زن بخواهد این اقدام کیفری را انجام دهد باید شکایت خود را در دادسرای محل وقوع جرم یعنی محل فروش مال غیر مطرح کند. اما اگر بخواهد مطالب حقوقی کند و خسارت بگیرد باید دادخواست استرداد جهیزیه خود را به دادگاه محل اقامت خود یا همسر خود تحویل بدهد.
در تمامی موارد وکیل استرداد جهیزیه در مشهد، میتواند با ارائه بهترین راهکارها و روشهای قانونی، شما را در این امر یاری دهد.