آیا با شرایط ثبت شرکتها آشنایی دارید ؟ آیا نحوه ثبت شرکت و مدارک مورد نیاز آن را میدانید؟ ما در این مقاله از تیم یسنا وکیل در مشهد، شما را با تمامی ثبت شرکت آشنا کرده، و به طور کامل مراحل و شرایط ثبت شرکت ها و مدارک لازم جهت این امر را مورد بررسی قرار خواهیم داد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
شرایط ثبت شرکتها
به مجموعهای از دو یا چند شریک یا سهامدار و یا موسس که با یک هدف مشترک برای رسیدن به یک هدف واحد میباشند، را شرکت میگویند، و از زمانی تشکیل میشود که دو یا چند نفر قصد تشکیل آن را داشته باشند. بنابراین قصد و نیت آنها ملاک تشکیل خواهد بود.
اما از نظر قوانین و ضوابط اداری میبایست چندین مرحله طی شود تا شرکت در دفاتر ثبت اداره ثبت شرکت ها ثبت شود. ثبت شرکت به عنوان اقدام نهایی در تاسیس شرکت محسوب میشود.
شرایط ثبت شرکت در ایران با توجه به قانون تجارت حداقل با دو شخصیت حقیقی و یا حقوقی امکان پذیر خواهد بود. انواع شخصیتهای حقوقی رایج قابل ثبت عبارتند از:
- شرکت سهامی خاص
- شرکت با مسئولیت محدود
- شرکت نسبی
- شرکت تضامنی
- موسسات غیر تجاری
نحوه ثبت شرکت
جهت این اقدام، در قدم اول متقاضی تصمیم به ثبت شرکت گرفته و شرکاء و سهامداران و بازرسین و هر شخصیت دارای سمت خود را انتخاب خواهد کرد. سپس توسط موسسه پیش فاکتوری جهت اعلام قیمت ارسال خواهد شد که منجر به قرارداد میشود. بعد از ارسال کلیه مدارک هویتی اشخاص, اوراق مورد نظر تنظیم و ثبت شده و تعیین نام انجام خواهد گرفت.
اوراق تنظیم شده و تایید شده توسط اداره ثبت شرکتهای جهت امضاء به متقاضی تحویل داده خواهد شد. پس از تحویل اوراق توسط متقاضی کلیه اوراق جهت بررسی کارشناسان اداره ثبت برای آن اداره ارسال خواهد شد.
نحوه ثبت شرکت یا تاسیس شخصیت حقوقی این گونه است که بعد از تصمیم در زمینه مراحل ثبت شخصیت حقوقی، اوراق نهائی را جهت تایید نام شخصیت حقوقی برای اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری به صورت اینترنتی ارجاع میشود. پس از گذشت یک روز کاری نتیجه نامهای ارسال شده تعیین و تکیلف شده و یکی از نامها به تایید اداره خواهد رسید. (درصورتی که تایید نام انجام نشد مجدد این پروسه تایید نام طی شود)
بعد از تایید نام در شرکتهای سهامی، اول باید افتتاح حساب انجام شود، سپس مانند تمام شخصیتهای حقوقی اوراق به اداره ارسال شود تا مورد بررسی کارشناسان اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری انجام شود.
در آخر بعد از تایید اوراق، با مراجعه به اداره ثبت آگهی ثبتی و اوراق تایید شده را تحویل داده و به مابقی امور از قبیل پرداختهای قانونی و دریافت کد اقتصادی و همچنین دریافت گواهی ارزش افزوده باید پرداخته شود.
پس از تائید اوراق و تحویل اوراق به متقاضی، باید حتما نسبت به پرداختهای قانونی و دریافت پلمپ دفاتر اقدامات لازم انجام شود. در نهایت با ثبت نام طرح جامع مالیاتی و دریافت کد اقتصادی، شروع فعالیت شرکت امکان پذیر خواهد بود.
مدارک ثبت شرکت
مدارک ثبت شرکت در ایران به دو دسته اوراق ثبت شرکت و مدارک مورد نیاز ثبت شرکت که برای اداره ثبت شرکتها ارسال میشود، تقسیم بندی خواهد شد.
در ادامه به شرح کامل آن خواهیم پرداخت.
-
اوراق ثبت شرکت
با توجه به این موضوع که چه نوع شخصیت حقوقی به ثبت خواهد رسید، این امر کاملاً متفاوت خواهد بود. افراد باید توجه داشته باشند که این امکان وجود خواهد داشت که اوراق ثبت شرکت با نامهای مشابه در هر شخصیت حقوقی شناسائی شوند ولی در ماهیت با هم تفاوتهای زیادی خواهند داشت.
به عنوان مثال اساسنامه شرکت سهامی خاص با اساسنامه شرکت با مسئولیت محدود از لحاظ نام یکسان هستند، اما در نگارش اساسنامه با هم بسیار تفاوت خواهند داشت. از جمله تفاوتهای این دو تعداد مادههای هر اساسنامه و نحوه تقسیم وظایف هر شخص خواهد بود.
اوراق شخصیت حقوقی
اوراق ثبت شخصیت حقوقی در ایران به شکل زیر تفکیک خواهد شد:
- رسید پذیرش تاسیس شخصیت حقوقی
- برگه تایید نام تاسیس شخصیت حقوقی
- اساسنامه تاسیس شخصیت حقوقی
- اظهارنامه تاسیس شخصیت حقوقی
- تقاضانامه تاسیس شخصیت حقوقی
- صورتجلسه مجمع عمومی موسسین
- صورتجلسه هیئت مدیره در زمان تاسیس
- صورتجلسه هیئت امناء (در موسسات غیرتجاری)
مدارک تاسیس شرکت
با نظر به گفته وکیل حقوقی در مشهد، مدارک ثبتی شخصیت حقوقی با هم یکسان هستند و هیچ فرقی نخواهد داشت که چه نوع شخصیتی به ثبت برسد. مدارک ثبت شرکت به صورت زیر میباشد:
- مدارک هویتی سهامداران و یا شرکاء در زمان تاسیس
- مدارک هویتی اعضاء هیئت مدیره در صورتی که هیئت مدیره خارج از سهامداران و یا شرکاء باشند.
- مدارک هویتی بازرس یا بازرسین در صورت وجود خزانهدار
- در صورتی که شریک یا سهامدار حقوقی باشد اوراق شخصیت حقوقی که دارای اعتبار و تمدید شده باشد به همراه معرفی نامه شخصیت حقوقی برای نماینده خود که دارای شماره و تاریخ اعتبار باشد.
- کد فراگیر درصورتی که سهامدار یا شریک یا عضو هیئت مدیره فرد غیر ایرانی باشد.
- امضاء وکالتنامه وکیل درصورتی که پرونده تاسیس شرکت توسط وکیل انجام شود.
- ارائه مجوز در صورتی که موضوع شرکت مجوزی باشد.
- افتتاح حساب بانکی و پرداخت های قانونی قبل از ثبت و ارائه شماره شباء
- گواهی عدم سوء پیشینه اعضاء هیئت مدیره شخصیت حقوقی
- اعلام کد پستی معتبر اداری و یا تجاری جهت اقامتگاه شخصیت حقوقی
- اعلام کد پستی معتبر جهت اعلام آدرس سهامداران یا شرکاء و اعضاء هیات مدیره و بازرسین
- اعلام شماره تماس همراه به نام اعضاء هیئت مدیره
مراحل قبل از ثبت شرکت
در ادامه به مراحل ثبت شرکت را پیش از ثبت یا تاسیس به صورت کامل خواهیم پرداخت.
- تکمیل مدارک ثبت شرکت
- تنظیم اوراق ثبتی ثبت شرکت
- پست اوراق ثبت شرکت
- تحویل اوراق از اداره ثبت
مراحل بعد از ثبت شرکت
مراحل و پروسه بعد از ثبت شرکت به صورت کلی، عبارت است از:
- افتتاح حساب شخصیت حقوقی در شرف تاسیس
- پرداخت هزینههای اداری و چاپی تاسیس
- اقدام به دریافت کد اقتصادی و ارزش افزوده
- اخذ المثنی اوراق تاسیس شرکت